tisdag 9 november 2010

Ilska och attitydproblem

Här är typ exemplet på vad som skrämmer mig ute i samhället. Attityderna i samhället, okunskapen som Ragnevi beskriver så tydligt. Personer med ADHD har i stor risk att begå brott, som den där undersökningen på Norrtälje anstalten visade på. Tittar man på diagnoskriterierna för ADHD så är missbruk oerhört vanligt, något som i sin tur leder till brott. Vidare kan man klart säga att ett impulsivt beteende och trots emot auktoriteter kan leda till ett felaktigt beteende, något som kan leda till att brott begås, men då får man räkna in flera faktorer som miljö, uppväxt och andra yttre faktorer.

Men att dra det så långt att alla personer med ADHD har möjlighet att begå brott är att dra det för långt. Även att i samband med en person som är misstänkt för brott skriva att han har Asbergers, vilket totalt inte har med saken att göra. Personer utan någon kunskap eller insikt om vad Asbergers innebär kan felkoppla detta i framtiden och få en helt fel bild av vad detta funktionshinder innebär. Skrämmande är det faktiskt, media har jätte stor påverkan på människor och de har ett stort ansvar att undersöka och tänka på vad de egentligen skriver.

Detta gör mig så arg och det räcker att titta på kommentarerna under artikeln för att se att jag inte är ensam. Att den nya Lasermannen har Asberger syndrom har inget med det faktum att han har begått brott eller dylikt, så varför ens nämna det. Aftonbladet borde faktiskt skämmas, det hade inte vart okej att skriva att han var homosexuell eller något annat som anses vara mer politiskt inkorrekt,men att lyfta ett funktionshinder verkar vara okej. När ska folk fatta att det handlar om människor som hare vissa svårigheter och ingenting annat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar